Yaşam Korkutucu gizem kıyıya vurdu! Hepsi spor ayakkabı, içinde de kopmuş ayak var

Korkutucu gizem kıyıya vurdu! Hepsi spor ayakkabı, içinde de kopmuş ayak var

01.09.2023 - 06:47 | Son Güncellenme:

Keyifli bir gün geçirmek için gittiğiniz deniz kenarında ne görseydiniz şaşırırdınız? Hiçbir deniz kabuğu ya da kurumuş deniz incisi, 12 yaşındaki kızın bulduğu ayakkabı kadar ilgi çekici olamadı. Üstelik bu sadece sıradan ayakkabı da değildi, içerisinde öylece duran kesik bir ayak vardı. O günden sonra yaşanılanların ardı arkası kesilmedi. Akıllarda ise tek soru vardı: 'Bu ayaklar nereden geldi?'

Korkutucu gizem kıyıya vurdu Hepsi spor ayakkabı, içinde de kopmuş ayak var

Derleyen: Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr - Kanada'nın batısı ile ABD'nin Washington eyaleti arasında yer alan Salish Denizi doğal güzelliklerle dolu bir yer. Plaj avcılarının bol bol deniz kabukları, cam parçaları ve bazen de çömlek parçaları bulabildikleri bu yerde 21. yüzyılın en büyük gizemlerinden biri yaşanıyor. Birbirinden farklı deniz kabukları toplayabileceğiniz Salish Denizi sahilinde 2007 yılında 12 yaşındaki kız tarafından bulunan ayakkabı, çok büyük bir gizemin kapısını araladı. Sonra da her şey çorap söküğü gibi ardı ardına geldi. Uzmanlar ise hâlâ aradığı cevabı net bir şekilde bulabilmiş değil.

Haberin Devamı

Korkutucu gizem kıyıya vurdu Hepsi spor ayakkabı, içinde de kopmuş ayak var

İKİ AYAK, İKİSİ DE SAĞ!

Takvimler 2007 yılının ağustos ayını gösteriyordu. Ailesiyle denize giden 12 yaşındaki küçük bir kız çocuğu plajda yürürken bir ayakkabı buldu. Buraya kadar her şey normaldi, ta ki basit bir çöp olarak değerlendirilen ayakkabının içindeki şeyin ayakkabıdan daha ilginç olduğu fark edilene kadar. Küçük kız ayakkabıyı eline aldı ve gördüğü manzara karşısında dehşete düştü. Ailesi kızlarının yanına geldi ve ayakkabının içinde kesik bir ayak olduğunu gördüler. Yetkililere haber vermelerinin ardından olay yeri inceleme ekipleri mekana geldi ve bir hafta boyunca kesik ayağın izini sürdü.

Bir haftanın sonunda işler giderek garipleşti, hatta bulunan ayakkabıya ikincisi eklendi. Gabriola Adası'nda bulunan ikinci ayak karşısında polis, özellikle her iki ayağın da sağ ayak olması ve farklı ayakkabılar giymesi nedeniyle şaşkına döndü. Bu da ayakların aynı kişiye ait olmadığı anlamına geliyordu.

Haberin Devamı

Kanada Kraliyet Atlı Polisi'nden Garry Cox, Vancouver Sun'a yaptığı açıklamada, "Bu kadar kısa sürede iki kişinin bulunması oldukça şüpheli. Bir ayağı bulmak milyonda bir ihtimal gibi ama iki ayağı bulmak çılgınlık" dedi.

BU AYAKLAR NEREDEN GELDİ?

Polis, yapılan tüm araştırmalara rağmen bulunan ayakların gizemini çözemedi. İkinci ayağın ardından üçüncü, dördüncü derken bulunan ayakların sayısı artıyordu. Salish Denizi'ndeki ayakların neredeyse tamamı tenis ayakkabısı giyiyordu, ancak bölgedeki yerlilerin tenis ayakkabılarının yanı sıra bot da buldukları biliniyor. Zaman içinde daha fazla ayak karaya vurdukça, Salish Denizi bölgesindeki ve ötesindeki birçok kişi aynı soruyu sormaya başladı: Bu ayaklar nereden geldi?

Korkutucu gizem kıyıya vurdu Hepsi spor ayakkabı, içinde de kopmuş ayak var

Ayaklar, Seattle ve Vancouver arasındaki kumsallara vurdukça teoriler hızla arttı. Bazıları ayakların şüpheli bir seri katilin kurbanlarına ait olduğunu, bazıları boğulan göçmenlerden geldiklerini öne sürdü. Kesilen ayak vakasındaki bir başka yaygın teori de ayakların bir uçak kazasından kaynaklandığını iddia ediyordu.

Ayaklarının gizemini çözmek için araştırmacılar, kadavraların su altındaki davranışlarını anlamaya çalıştılar. Simon Fraser Üniversitesi'nden Dr. Gail Anderson, denize düşen bir kişinin denizde yaşayan ıstakoz ve yengeçler tarafından yenme olasılığının çok yüksek olduğunu belirtti. Uzmanlar ise şu açıklamayı yaptılar: "Okyanus yüzeyindeki şeyler akıntılarla birlikte hareket ederler ve rüzgar tarafından da bir miktar itilip sonunda kıyıya ulaşırlar. Burada (Salish Denizi çevresinde) hakim rüzgarlar batıdan doğuya doğru esiyor ve bu nedenle Pasifik'in bu kısmında yüzen maddeler kıyıya etkili bir şekilde ulaşıyor."

Haberin Devamı

Peki bu insanlar denize bir kaza sonucu birbirlerinden bağımsız olarak düşmüş ve hayatlarını mı kaybetmişlerdi yoksa birileri tarafından mı öldürülmüşlerdi? Kıyıda bulunan ayakkabıların tamamının özellikle spor ayakkabısı olması kafaları biraz karıştırmış olsa da uzmanların açıklaması her şeyin rastlantısal olduğu yönündeydi. Spor ayakkabıların diğer ayakkabı çeşitlerine oranla suyun yüzeyinde kalması daha olasıydı, bu yüzden kara vuran tüm ayakkabılar spor ayakkabısıydı.

 

Korkutucu gizem kıyıya vurdu Hepsi spor ayakkabı, içinde de kopmuş ayak var

OLAYIN SORUMLUSU DENİZ CANLILARI MI?

2007 yılından 2018 yılına kadar yapılan araştırmalarda uzmanlar kesin olmasa da bir sonuca vardılar: Kopan ayaklar herhangi bir insani etki olmadan (işkence, koparma, kesme gibi) tamamen kendiliğinden zamanla vücuttan ayrılmıştı. Yapılan DNA çalışmalarında bulunan ayaklarının çoğunun kayıp kişilere ait olduğu tespit edildi. Kimliği tespit edilen kişilerin çoğu bir yıldan fazla önce kaybolmuştu. İçlerinde 1987 yılında kaybolan bir balıkçı da vardı. Bir diğer ayak da yıllar önce köprüden atladığı bilinen bir kadına aitti. Tüm çalışmalar bu ayakların sahiplerinin kaza ya da intihar nedeniyle öldüğünü işaret ediyordu.

Haberin Devamı

British Columbia Adli Tıp Kurumu sözcüsü Barb McLintock, konuyla ilgili verdiği bir röportajda, "Bulunan ayakların hiçbirinde şüpheli bir şey olmadığını gördük. Vücutlar ayrıştıkça ve denizde yaşayan canlılar tarafından yenmiş ve ayaklar zamanla doğal olarak vücuttan ayrılmış gibi görünüyor" açıklamasında bulundu.

Salish Denizi'ndeki gizemli ayakkabı ve ayaklarla ilgili tespit edilen bilgiler bu şekilde özetlenebilir. Basit ancak oldukça trajik bu olay hakkında uzmanlar, ortak bir fikre sahip olmuş olsalar da hâlâ pek çok detay birçok kişi tarafından araştırılıyor. Bulunan ayakların hikayesini duyanlar ise bölgeye akın ediyor. Hatta bölgede bu durum turizmi canlandırmak için kullanılan bir reklam konusu haline gelmiş durumda. Bugün hala Vancouver ve Seattle gibi yerlerin kıyılarında içi kopmuş ayakla dolu ayakkabılar bulan kişiler var ancak orada ne olduğuyla ilgili ortak bir kanı olduğundan kimse harekete geçmiyor ve bu durum normal kabul ediliyor. Salish Denizi'nde bulunan ayaklar 'şimdilik' bir seri katilin değil, deniz canlılarının işi olarak görülüyor.

Yazarlar