Vajinismus yaşayan her kadın nedenlerini kendi belirlemektedir. Kişilerin aile yapısı, yetiştirilme tarzı, kişilik yapısı, toplumsal yapı, inanç ve algılarla birlikte yaşanan deneyimlerde birbirinden farklıdır. Bu nedenle her vajinismus kendine has nedenlerle semptomlarını yaşamaktadır.

Vajinismus büyük oranda psikolojik kökenli bir bulgudur. Vajinismus için genellikle çocuklukta yaşanan cinsel travmaların tetikleyici neden olduğuna dair yaygın bir inanç olmasına karşın durum düşünüldüğü gibi değildir.

Haberin Devamı

Geleneksel yapıdaki ailelerde yetişen kız çocuklarının, cinsel kimlik gelişimini olumsuz etkileyen birçok mesaj hastalığın temelini atmaktadır. Bu mesajlar, cinselliğin “namus” olgusuyla ağır bir anlam yüklenmesi, cinselliğe kirlilik imajının verilmesi, bekaretin ölüm-kalım konusu olması ve buna benzer birçok çarpıtmaların yüklenmesidir.

Yetiştirme tarzına ve toplumsal cinsiyete ilave olarak vajinismusa neden olan bir diğer etken de abartılarak anlatılan ilk gece hikayeleridir. Cinsel deneyim yaşamamış kişilerin ilk geceye dair anlatılan abartılı hikayeler, cinselliğe karşı “acı-ağrı” beklentisini arttırmakta ve vajinismusa alt yapı oluşturmaktadır.

Kişilik yapıları da vajinismus nedenlerinde önemli bir etkendir. Kontrolcü ve mükemmeliyetçi kişilik yapılarındaki kadınlarda, ilişki sırasında kontrolü kaybetmek veya bilinmez bir deneyime olan güvensizliklerinden dolayı farkında olmadan ilişkiyi reddeder. Bununla birlikte ağrı eşiği düşük kişilerde de yüksek acı-ağrı beklentisi olumsuz ve fazla bir korku oluşturmakta ve ilişkinin gerçekleşmesine izin vermemektedir.

Yaşanan olumsuz jinekolojik deneyimler, vajinaya ve vajinayla ilgili aktiviteleri de olumsuz etkileyebilmekte ve vajinismusun alt yapısını oluşturabilmektedir. Muayene esnasında hekim yaklaşımı, muayenenin içeriği ve tavırlar kişiyi bu yönde olumsuz etkileyebilmektedir.

Vajinismus nedenleri bu ve buna benzer birçok nedenle ortaya çıkabilmektedir. Unutulmamalıdır ki neden her ne olursa olsun vajinismus bilimsel yöntemlerle kalıcı olarak tedavi edilebilmektedir.

Haberin Devamı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Op. Dr. Tamer Gültekin

http://www.drtamergultekin.com/