Hemen her çiftin hayali evliliklerini çocukla taçlandırmaktır. Vajinismus semptomu görülen kadınlarda bu hayal ne yazık ki tedavi ertelendikçe uzaklaşır. Anne olmak isteyen ama henüz ilişkiye girememiş olan vajinismus kadınları cinsel kimliklerinde ve özgüvenlerinde ciddi düşüşler yaşamaya başlar. “Ne zaman çocuk düşünüyorsunuz?” sorularına maruz kalmamak için de sosyallikten uzak kalmayı tercih etmeye başlar.

Vajinismus, istenildiği halde vajina içerisine hiçbir nesnenin alınamamasıdır. Bu tanıma baktığımız zaman vajinismusların da gebe kalmaları mümkün değil gibi görünmektedir.

Haberin Devamı

Vajinismuslarda genellikle cinselliğe karşı tamamıyla ilgisizlik yoktur. Birçok vajinismus kadınının klitoral orgazm yaşadığını biliyoruz. Yaşanan yüzeysel cinsel deneyimlerle birlikte erkek eşin boşalması, spermlerin hareketli oluşlarıyla çok nadirde olsa gebeliğe neden olabilmektedir. Bakire anne adayları için farklı bir serüvenin başlangıcı demektir bu. Bir taraftan henüz tamamlanamayan evlilik, bir taraftan da doğumla ilgili kaygıların yoğunlaştığı bu dönem vajinismus çifti için zorlayıcı olabilmektedir.

Tedavi ne zaman olmalı?

Gebeliğin ilk üç ve son üç ayında vajinismusa dair herhangi bir tedavi uygulamak risk taşıyabilmektedir. Bununla birlikte gebelikte bebek ve anne için herhangi bir risk söz konusu değilse gebeliğin dördüncü, beşinci ve altıncı aylarında tedaviye başlanabilir. Gebelikte vajinismus tedavisi rahat ve stressiz bir lohusalık geçirmenize katkı sağlar.

Gebelik sürecinde bebeğin ve anne adayının taşıdığı herhangi bir risk durumunda tedavinin lohusalık döneminden sonra yapılması doğru olandır. Hangi koşulda olursa olsun vajinismus çiftlerin hayat kalitesini düşüren bir semptomdur. Vajinismusu tedavi etmeden bebek sahibi olmaya çalışmak doğru değildir. İstenilen ve sağlıklı olan, cinsel hayatın sorunsuz bir şekilde devamını sağlamaktır. Bebeğiniz ise bu mutlu ortamı taçlandıran bir hediye olsun...

Op. Dr. Tamer Gültekin
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

http://www.drtamergultekin.com/

Haberin Devamı

https://www.instagram.com/drtamergultekin/?hl=tr