Stil OyeeDESIGN - Röportaj

OyeeDESIGN - Röportaj

26.07.2012 - 00:00 | Son Güncellenme:

Moda söz konusu olduğunda kadınlar için en önemli detay, elbette "ayakkabılar" oluyor. Ayçin Aydoğan ayakkabılara yeni renkler kazandırmak konusunda yaptığı çalışmalarla yoğun ilgi görüyor. Biz de Aydoğan'ın renkli ayakkabılarına kayıtsız kalamadık ve kendisiyle keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

OyeeDESIGN -  Röportaj

 - Bize öncelikle kendinizden bahseder misiniz? 

Haberin Devamı

Ayçin Aydoğan Savaş (1981 istanbul) İstanbul üniversitesi turizm işletmeciliği mezunuyum. Üniversiteye başladığım seneden itibaren 4 yıl süresince turizm sektöründe şarap uzmanı olarak çalıştım. Okul bittikten sonra sırasıyla dövme stüdyosu işletmeciliği, halkla ilişkiler ve moda tasarımcılığı yaptım. 2010 yılında OyeeDESIGN projesini hayata geçirerek butik ayakkabı tasarımları yapmaya başladım.

- İki arkadaşın bir ekip olması kolay mı? Nasıl bir deneyim bu?

Aslında şu anda 3 arkadaştan oluşan bir ekibiz. Arkadaşlar ile çalışmak çok zor da olabilir çok keyifli de… Biz keyifli olan tarafındayız. Bu şekilde olmasının sebebi; ekip arkadaşlarımın çalışma saatleri içerisinde sorumluluklarını yerine getirmelerine ve iyi bir çalışma disiplinleri olmasına borçluyum.

Haberin Devamı

OyeeDESIGN -  Röportaj

-Tasarım yapmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz?

Hayatımın her döneminde kıyafetten, evde kullandığım küçük aletlere kadar farklı ürünler üzerinde küçük değişiklikler yapardım. 2009 yılının sonlarına doğru yurt dışında ayakkabı üzerine yapılan el boyaması tasarımları görüp, bunu kendi zevkimle yorumlayarak, farklı ürünler ortaya koyabileceğime inandım. Büyük beklentiler içerinde değildim, hobi olarak yapabileceğimi düşünmüştüm. Gelen ilgi beklediğimin üzerinde olunca bunu iş haline getirmeye karar verdim.

- Koleksiyonlarınızın oluşum sürecini anlatır mısınız? Nelerden ilham alıyorsunuz?

OyeeDESIGN için ürün hazırlarken kendi zevkimizden yola çıkıyoruz. Çok fazla ayakkabı modeli kullanmak yerine birbirinden farklı zevklere hitap edecek şekilde mümkün olduğu kadar çok desen çalışması yapmaya özen gösteriyoruz. Ayakkabı modellerini hazırlarken yılın platform ve topuk yüksekliklerine, desenleri hazırlarken de öne çıkan renklere dikkat ediyoruz.

- Tarzınızı nasıl betimliyorsunuz?

Renkli, eğlenceli, dışa dönük ve cesur.

OyeeDESIGN -  Röportaj

- Ayakkabılarınızı üretirken hangi çeşit materyalleri kullanıyorsunuz?

Öncelikle ürünlerin tamamının uluslararası sağlık protokollerine uygun olarak üretildiğini belirtmek isterim. Ayakkabılar hakiki deri kullanılarak, desenler su bazlı akrilik boya kullanılarak elde üretiliyor.

Haberin Devamı

- Tasarımlarınızı gündüz ve gece olarak ayırırsak en çok hangi tarz çalışıyorsunuz?

Koleksiyon ağırlıklı olarak platformlu ve yüksek topuklu ayakkabılardan oluşuyor ancak, bu ayırımı yapmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Ayakkabıların kıyafetler ile kombinlenme biçimi buna karar veriyor, diyebiliriz. Koleksiyondaki birçok ayakkabı şık bir gece kıyafetiyle kullanılabileceği gibi kısa bir şort ve t-shirt ile de kullanabilir. Tarz meselesi diyelim=)

- Tasarım trendi, hazır giyim yönünde olmasına rağmen, sizi ayakkabı tasarlamaya yönelten unsurlar neler oldu?

Birbiri ardına açılan alış veriş merkezleri, rekabet halinde olan hazır giyim firmaları ve moda trendlerinin sonucu olarak hemen hemen her mağazada birbirine benzer ürünlerle karşılaşıyoruz. Bunun hem olumlu hem olumsuz sonuçları olduğu kanaatindeyim. Olumlu yönünden baktığımızda birkaç yıl öncesine oranla tüketici fiyatlarının daha ulaşılabilir bir hal aldığını söylemek mümkün. Olumsuz tarafı ise hepimiz birbirimize benzemeye başladık ? . Bu tekdüzelik içerisinde butik ürünler tüketicinin farklı ürün ihtiyacına cevap veriyor. Bu noktada tasarımlarımızın değerli olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

OyeeDESIGN -  Röportaj

- Tasarımın devamlı hale geldiği bir dönemde yaşamaktayız. Üretimlerinizin "özel" olması için neler yapıyorsunuz?

Koleksiyon ürünleri sezon içinde dahi sürekli yenileniyor ve koleksiyon ürünü olmasına rağmen her ürün limitli sayıda üretiliyor. Şu anda satışta olan bir ayakkabı birkaç gün sonra satışta olmayabilir. Ayakkabılarımızın el yapımı olması haricindeki değerli bir özelliği de limitli sayıda üretilmesidir. Bir üründen 20 adet üretildi ise dünya üzerinde bu ürüne sahip 20 kişiden birisiniz.

- Kişiye özel tasarım yapıyor musunuz?

Kişiyeözel tasarımlar yapıyor ve bir adet üretiyoruz. Kişiye özel ürünlerde yelpaze biraz daha genişliyor. Koleksiyon sadece bayan ayakkabılarından oluşurken, kişiye özel çalışmalar bayan, erkek, çocuk ve bebek ayakkabıları üzerine tamamen kişilerin özel istekleri doğrultusunda hazırlanan desenler ile üretiliyor.

Haberin Devamı

- Erkekler için tasarım yapmayı düşünüyor musunuz?

Erkekler için tasarım yapıyoruz ancak koleksiyon ürünü olarak hazırlamıyoruz. Kişiye özel tasarımlar içinde erkekler için hazırlanmış tasarımları görebilirsiniz.

OyeeDESIGN -  Röportaj

- Koleksiyonlarınız arasında sizler için "en özel" olan parçalar var mı?

“Dondurma (yummy)” diğer ayakkabılara göre bir adım daha ileride diyebilirim.

- Hazırlıyor olduğunuz yeni bir koleksiyon var mı? Eğer varsa, bununla ilgili bize ipuçları verebilir misiniz?

Kış koleksiyonu hazırlığındayız. Tamamı yüksek topuk ve platformlardan oluşan ayakkabı modelleri üzerine detaylarda neon renkler kullanarak desenler hazırlıyoruz.

- Takip ettiğiniz ve tarzını beğendiğiniz ya da birlikte çalışmak istediğiniz tasarımcılar yerli/yabancı kimler?

İmkansız olmakla birlikte Alexander Mcqueen. (çalışmayı bir kenara bırakırsak, tanışmayı çok isterdim)

OyeeDESIGN -  Röportaj

- Markanızın yurt dışına açılma konusunda girişimleri var mı?

2010 yılında web sitemiz aktif hale geldiğinden beri dünyanın her yerine web sitemiz üzerinden ürün satışı yapıyoruz.

- Tasarımlarınızı satın almak isteyenler nerelerden ulaşabilirler?

www.oyeedesign.com

- Ayakkabı tercihlerin de kadınlara ve erkeklere nasıl tavsiyelerde bulunursunuz?

Şık olmak ve iyi görünmek için tarifi imkansız acılara katlandığımız oluyor=) Ayak sağlığı çok önemli bir husustur. Kadınların çok yüksek topuklardan kaçınmalarını, yüksek topuk kullanacaklarsa muhakkak oranlı bir platform ile desteklenmiş olması gerektiğini özellikle belirtmek isterim. Hem kadın hem erkekler için en önemli tavsiyem ise kesinlikle suni deri ürünleri kullanmamaları yönünde olacaktır.

Yazarlar