Sağlıklı Beslenme Prebiyotik nedir ve ne işe yarar?

Prebiyotik nedir ve ne işe yarar?

12.03.2018 - 14:21 | Son Güncellenme:

Bağırsağın ikinci beyin olduğu bilim adamları tarafından kabul edilmektedir. Bu kadar önemli olan bağırsağın düzenli çalışmasına yardımcı olan Prebiyotik, son dönemde uzmanların da sıkça bahsettiği bir terim oldu. Peki; prebiyotik nedir, nelerde bulunur ve faydaları nelerdir?

Prebiyotik nedir ve ne işe yarar

Prebiyotik nedir?

Haberin Devamı

Prebiyotik, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayan bileşendir. Sebzelerden karbonhidratlara birçok besinde bulunur. İnsanlar tarafından sindirilemediği için bağırsaklara kadar ulaşır. Bağırsak floransı içinde yaşayan yararlı organizmaların çalışmasını sağlar. Sindirilememesinden anlaşılacağı gibi dayanıklı bir yapısı vardır. Bu sayede bağırsağın sağlıklı ve düzgün çalışmasına destek olur.

Prebiyotik ne işe yarar?

Prebiyotikler bağırsaktaki yararlı canlı organizmalar için besin kaynağıdır. Yararlı canlı organizmalara probiyotik denmektedir. Probiyotikler; bu karbonhidrat türlerinden oluşan prebiyotikler ile beslenerek büyürler ve gelişirler. Prebiyotiklerden beslenen probiyotikler aynı zamanda diğer bakterilerin de çoğalmasına yardımcı olur. En önemli görevi ise sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlamaktır. Ayrıca çocuk gelişiminde de etkilidirler.

Haberin Devamı

Bağırsakta bulunan zararlı organizmaların azalması için prebiyotik ve probiyotik beraber savaş vermektedir.

Sağlıklı bağırsaklara sahip olmaya yardımcı olarak kilo vermeye, ideal kiloda kalmaya destek olurlar. Vücut direncini arttırırlar.

Prebiyotikler aynı zamanda normal kan şekerini düzenler. Ancak dikkat edilmesi gereken konu fazla miktarda prebiyotik alımının insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğidir. Doktorlar önermediği sürece ek prebiyotik takviyesi almaktan kaçınılmalıdır.

Prebiyotikler hangi besinlerde bulunur?

En önemli prebiyotik kaynakları soğan ve sarımsaktır. Özellikle çiğ olarak tüketilen besinlerde pişmiş besinlere göre daha fazla prebiyotik vardır. Bu sebeple soğan ve sarımsak çiğ olarak tüketildiğinde daha fazla prebiyotik alınmış olur. Bir başka prebiyotik kaynağı ise pırasadır. Aynı zamanda K ve C vitaminleri açısından da zengindir. Türk mutfağında kullanmaya pek alışık olunmayan kuşkonmaz da önemli prebiyotik kaynaklarındadır.

Prebiyotik kaynağı meyveler ise muz ve elmadır. Yeşil muz, sarı muza göre iki kat prebiyotik içerir. Muzun, prebiyotik etkisi haricinde de sindirime yardımı vardır. İshal olan hastalara uzmanlar tarafından tavsiye edilen besinlerden biridir. Elma da prebiyotik kaynağı olarak önemli olmakta birlikte ısırarak tüketilmesi diş sağlığı için oldukça önemlidir.

Yazarlar