İyi çikolata nasıl anlaşılır?

Çikolatanın her geçen gün yeni bir faydası ortaya çıkarken, hayatın stresli koşturmacasında, anlık mutluluklar için sarıldığımız bir arkadaş durumunda. İyi arkadaşlar sadece fayda sağlamaz, kaliteli ve keyifli vakit de geçirtir. Peki, çikolatanın kalitelisi nasıl anlaşılır?

Öncelikle artan maliyetlerden dolayı birçok tüketicinin ‘’ucuz çikolata’’ diye aldığı ‘’kokolin’’ ile farkına bakmamız gerekli. Çikolatada kakao yağı bulunurken, kokolinin içerisinde maliyeti daha düşük olan palm yağı gibi bitkisel yağlar bulunabilmekte. Üretiminin çikolataya göre daha kolay, depolamada da daha dayanıklı olması nedeniyle üreticiye cazip gelmekte. Tadı çikolataya benzese de kolayca erimemesi ve ağızda yağlı bir tat bırakmasıyla ayırt edilebilir. Eğer gerçek çikolata almak isek ambalaj üzerinde ‘’Kokolin’’ veya ‘’Compound chocolate’’ yazıp yazmadığını veya içindekiler kısmında, bitkisel yağlar (palm yağı vs.) beyanının bulunup bulunmadığını kontrol edebiliriz.

Haberin Devamı

Çikolatayı kokolinden ayırt ettiğimize göre şimdi iyi çikolatayı seçebiliriz. Ele ilk alındığında parlak ve üzerinde beyaz lekeler ve pürüzler olmayan yüzeyi görmemiz gerekli. Kakao yağının 34 derecede eridiği ve normal bir insanın ortalama vücut ısısının ortalama 37 derece olduğunu düşünürsek bir süre tuttuğumuzda elimize eriyik çikolata bulaşacaktır. Çikolatanın ayırt edici kokusu burnumuza gelip yemek için kırdığımızda ‘çıt’’ sesini duymamız iyi çikolata yediğimizin işaretlerinden biri daha olacaktır. İyi bir çikolatanın tanecik boyutu, insan dilinin algılayabileceği daha küçüktür. Bu da ağza atıldığında pürüzsüz ve yumuşak bir tat almayı sağlayacaktır. Çikolata aromasını hissettirecek, yağlı bir tat bırakmayacaktır.

Son olarak, arkadaşımızı tekrardan iyi görmek istiyorsak, buzdolabında değil, oda koşullarında ve başka kokulardan uzak bir yerde saklamalıyız.

Batuhan İnanlar - @baygidamuhendisi