Sağlıklı Beslenme Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurdun içerdiği 10 vitamin ve mineral

Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurdun içerdiği 10 vitamin ve mineral

03.06.2022 - 09:55 | Son Güncellenme:

Türk mutfağında önemli bir yeri olan yoğurt, içerdiği zengin vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa olan faydalarıyla biliniyor. Yoğurt bebeklik döneminden itibaren her yaş grubunun beslenmesinde büyük önem taşıdığı gibi, içerdiği kalsiyum açısından kadınların menopoz sürecinde de sağlıklı kalmasında rol oynuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Berna Ertuğ, yoğurdun faydaları hakkında bilgi verdi.

Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurdun içerdiği 10 vitamin ve mineral

Yoğurt sindirimi kolaylaştırıp bağırsakların çalışmasına yardım eder. Laktoz içeriğinin süte göre az olması nedeniyle sindirimde avantaj sağlıyor. İçerdiği probiyotikler sayesinde sindirimin yanında vücut bağışıklığını da destekler. Yoğurt, içerdiği kalsiyum sebebiyle kemikleri güçlendirir ve korur. Bu nedenle osteoporozun (kemik erimesi) önlenmesinde de büyük önem taşır. Kalsiyumun en önemli işlevi kemik ve diş sağlığını korumak ve gelişimlerini sağlar. Dolayısıyla büyümenin hızlı olduğu dönemde, hamilelikte ve emzirme döneminde kalsiyuma ihtiyaç daha da artış gösteriyor.

Haberin Devamı

Fosfor yönünden çok zengin

Yoğurt, fosfor yönünden de zengindir. Fosfor, hücrelerde yer alan DNA ve RNA moleküllerinin temel yapıtaşlarıdır. Hücredeki tüm enerji döngüsünü sağlar. 200 g yani bir kase yarım yağlı yoğurdun yüzde 36’sı karbonhidrat, yüzde 32’si protein ve yüzde 32’si yağdan oluşuyor. Bir kase yoğurt ortalama 100 kcal'dir. 

Türk mutfağının vazgeçilmezi yoğurdun içerdiği 10 vitamin ve mineral

İşte yoğurdun içerisinde bulunan vitamin ve mineraller: 6.8 g protein, 3,5 g yağ, 8.2 g karbonhidrat, 100 mg sodyum, 320 mg potasyum, 230 mg kalsiyum, 200 mg fosfor, 10 mg kolesterol, 44 iu A vitamini, 2 mg C vitamini.

Yoğurdun yeşil suyunu dökmeyin

Yoğurt bakterileri faaliyetleri sırasında B1, B2, Bvitaminleri sentezler. Dolayısıyla bu vitaminler de cilt sağlığı konusunda vücudu destekler. Yoğurdun yeşil suyu kesinlikle dökülmemeli. İçerdiği yüksek miktardaki riboflavin büyüme, doku yenilenmesi ve enerji metabolizmasında görevli. Yoğurt günün her öğününde tüketilebilir. Ana yemeklerde veya ara öğünlerde tercih edilebilir. 

Haberin Devamı

Günde en az 1 kase yoğurt tüketin 

Günlük tüketilmesi gereken yoğurt miktarı diğer süt gruplarının tüketim durumuna göre değişiklik gösterir. Eğer diğer süt ürünleri tüketilmiyorsa ve kişinin kalori ihtiyacına göre uygunsa porsiyon artırılabilir. Gün içerisinde süt ve peynir tüketiliyorsa günlük en az bir kase yoğurt tüketimi yeterli. Ancak hiç tüketilmiyorsa bu 3-4 kaseye çıkabilir. 

Bazı hazır yoğurtlar, yüksek miktarlarda ilave şeker ve yararlı olmayan diğer katkı maddelerine sahiptir. Bu nedenle güvenilir doğal yoğurtların tercih edilmesi oldukça önemli.

Yazarlar