Yaşam Cep telefonu kullanan tek kabile! Fotoğrafını çekip paylaştı: 'Yardım edin'

Cep telefonu kullanan tek kabile! Fotoğrafını çekip paylaştı: 'Yardım edin'

20.12.2023 - 06:42 | Son Güncellenme:

Kabile denilince akıllara gelişmelerden uzak, her şeyden şeyden habersiz ve izole bir şekilde Amazon derinliklerinde yaşayan insanlar gelse de Kanamari halkı tüm ezberleri bozuyor. Cep telefonu kullanmalarının yanı sıra sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlarla dikkat çeken kabilenin büyük bir sorunu da var.

Cep telefonu kullanan tek kabile Fotoğrafını çekip paylaştı: Yardım edin

Derleyen: Fazilet Şenol / Milliyet.com.tr - Amazon yağmur ormanlarında Javari Nehri'nin derin vadilerinde, gizemli bir kabile yaşıyor. Javari Vadisi, dünyanın en izole nüfusuna ev sahipliği yaparken, bu yerlilerin sahip oldukları teknoloji ise birçok kişiyi hayrete düşürüyor. Dış dünyayla hiçbir iletişimleri yokken sosyal medya kullanan ilk kabile olma özelliği gösteren Kanamari halkının hikâyesi birbirinden ilginç detaylara sahip.

Haberin Devamı

Cep telefonu kullanan tek kabile Fotoğrafını çekip paylaştı: Yardım edin

İZİNLE ZİYARETÇİ KABULÜ VAR

Javari Nehri'nin Brezilya kıyısında bulunan köy, nüfusu 200'den fazla olan Kanamari halkına ev sahipliği yaparak adeta bir direnişin merkezi haline gelmiş durumda. Bu köy, ziyaretçilere nadir bir izinle kapılarını açarak ormanlarına yönelik saldırılara karşı verdikleri mücadeleyi tanık olma şansı sunuyor.

Kabileye özel bir izinle giriş yapan National Geographic Fotoğrafçısı Lynsey Addario ise gördükleri karşısında şu ifadeleri kullandı:

"Tam 8 gün boyunca bu gizemli köyde yaşayan Kanamari halkıyla birlikte kaldık. Şef Mauro Kanamari'nin liderliğinde, günlük yaşamlarını paylaştık, maniyok hasadına katıldık, avlanmaya eşlik ettik. Ancak bu sakin köyde bile ormanlarına yönelik şiddetli saldırılardan endişe duyan insanların, topraklarını ve yaşam tarzlarını savunmak için yeni yollar bulmaya başladıklarını gözlemledik."

Cep telefonu kullanan tek kabile Fotoğrafını çekip paylaştı: Yardım edin

YABANCILAR TARAFINDAN TEHDİT ALTINDA

Lynsey Addario'nun aktardıklarına göre Şef Mauro Kanamari'nin liderliğinde yönetilen Kanamari halkı, köylerine giren istilacı balıkçı ve odunculardan oldukça rahatsız. Gün geçtikte istilacıların sayısının arttığını dile getiren Mauro, "Bu durum ormanın, bize hayat veren ebeveynimizin hayatını da tehlikeye atıyor. Odun ve doğal kaynak çıkarma faaliyetleri sadece bizim değil, aynı zamanda ebeveynimiz olan ormanın sağlığını da tehdit ediyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Amazon'un en izole bölgelerinden biri olan Javari Vadisi'nde Kanamari kadınları, besinlerinin temelini oluşturan bir yumru olan manyok hasatını yapıyor. Kanamariler çoğunlukla topraktan geçiniyor ancak onlar ve onları besleyen orman, Amazon'un doğal kaynaklarını biçmeye hevesli yabancılar tarafından tehdit ediliyor. Ancak kabilenin ormanı savunması, bahsedilen faaliyetlere karşı çıkması da bir o kadar tehlikeli. 2022'de Brezilyalı yerli savunucusu Bruno Pereira ve İngiliz gazeteci Dom Phillips'in bunu yapmaya çalışırken bir suç örgütü nehirde vahşice öldürülmüştü. 

Cep telefonu kullanan tek kabile Fotoğrafını çekip paylaştı: Yardım edin

SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTI: 'YARDIM EDİN'

Kabile reisi, bütün bu tehditlere rağmen sessiz kalmamaya ve topraklarını savunmaya oldukça kararlı. Bunun için ormanda gözetim devriyeleri düzenliyorlar. Hatta Kanamari'nin silahları istilacılarınkine kıyasla daha da yetersiz kalıyor. Bu durum bile kabile için sorun değil çünkü çatışmacı olmamak yalnızca bulduklarını rapor etme felsefesiyle hareket ediyor. Peki yaşam mücadelesi veren bu ilginç kabile sosyal medya hesaplarında neler paylaşıyor?

Haberin Devamı

Bu mücadele önemli isimlerden rol oynayan isimlerden biri de Şef Mouro'nun 20 yaşındaki yeğeni Joao Kanamari. Yerel halk ile diğer dünya arasında köprü kurma vazifesi gören Kanamari, cep telefonuyla devriyeleri belgeleyip sosyal medyada paylaşıyor. Yaptıklarını ise "Bizi görsünler, bize yardım etsinler istiyoruz" diyerek anlatıyor. Tehlikeli suları gözetleyerek, sadece kendi toprakları için değil aynı zamanda dünya için de bir koruma görevi üstleniyor.

Addario'nun ifadelerine göre Amazon onlar için sadece bir yer değil; Amazon, onların hükümeti, babası ve annesi. Toprakları ve ormanları yaşamadan, bu dünya yaşayamaz. Kanamari halkı, çağımızın tehlikelerine karşı ormanlarını ve yaşam tarzlarını korumak için modern teknolojiyi kullanarak uluslararası bir farkındalık çağrısı yapıyor. Bu çağrı, Amazon'un gizemli derinliklerinden yükseliyor ve dünyayı bu zorlu mücadeleye destek olmaya davet ediyor.

Yazarlar