23.06.2025 - 13:32 | Son Güncellenme:
Mangalda köfte için yüzde 20 yağ oranına sahip orta yağlı dana döş kıyma en ideal seçenektir. Yağsız kıyma kuru olur. Aşırı yağlı kıyma ise köftenin dağılmasına neden olur.
Köfte harcında bayat ekmek içi, rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan, sarımsak ve baharat olmalıdır. Kimyon, karabiber, tuz tercih edilebilir. Dilerseniz içine az miktarda karbonat ya da maden suyu ekleyerek daha yumuşak köfteler yapabilirsiniz.
Yoğurduğun köfte harcı streç filme sarıp ve en az 1–2 saat, tercihen gece boyunca buzdolabında bekletilmeli. Bu tüyoyla lezzeti oturur, kıvamı toparlanır ve dağılma riski azalır.
Köftelerin kalınlığı 1,5 – 2 cm arasında olmalı. Elleri hafif ıslatarak şekil verirseniz köfte ellerinize yapışmaz. Yuvarlak köfte de olur, parmak (ızgaralık) formu da.
Köfteyi alevde pişirirseniz dışı yanar, içi çiğ kalır. Bu sebeple kırmızı köz olmalı, kor ateşte sabırla pişirince köftenin tadı lokum gibi olur. Izgarayı pişirmeden önce yağlarsanız (yağlı soğana batırarak), yapışmaz, yanmaz ve dağılmaz.
Köfteyi ızgaraya koyduktan sonra hemen çevirmeyin. Her yüzünü 3-4 dakika pişirin. Fazla çevirmek köftenin suyunu kaçırır. Yanına közlenmiş biber, domates, soğan ekleyebilirsiniz. Son olarak üstüne gezdirilen bir parça tereyağı gezdirmek lezzetini artıracaktır.
Köfte harcına ince kıyılmış maydanoz eklemek lezzetinin katlanmasını sağlayabilir. Ya da içine az miktarda kaşar koyup 'sürpriz dolgulu' köfteler yapabilirsiniz. Köftenin yanına acı sos ya da yoğurtlu mezeler hazırlayarak da mangal keyfini taçlandırabilirsiniz.