03.02.2025 - 16:45 | Son Güncellenme:
Türk mutfağında en çok kullanılan besin, soğandır. Yemeklere verdiği lezzetle bilinen soğan, sağlığımız için de çok faydalıdır. Günümüzde soğanı yıkamadan yemekler için kullanan pek çok kişi vardır. Ancak bu durum, çeşitli sağlık sorunlarını ortadan kaldırabilir.
Pazardan, marketten veya manavdan aldığımız sebze ve meyveleri yıkamak artık bir alışkanlık hâline gelmiş durumda. Ancak soğan söz konusu olduğunda, çoğu kişi kabuklarını soyduktan sonra doğrudan kullanıyor.
Bunun temel sebeplerinden biri, soğanın kabuklarının onu dış etkenlerden koruduğu düşüncesi. Fakat yapılan araştırmalar, soğanın yüzeyinde zararlı mikroorganizmaların, kimyasal kalıntıların ve toprak kalıntılarının bulunabileceğini gösteriyor.
Tarladan soframıza gelene kadar birçok aşamadan geçen soğan, toprakta bulunan zararlı bakterileri taşıyabilir. Özellikle salmonella ve E.coli gibi bakteriler mide rahatsızlıklarına yol açabilir. Tarımda kullanılan böcek ilaçları ve kimyasallar vücuda zarar verebilir.
Nemli ortamlarda saklanan soğanlar zamanla küflenebilir. Üzerinde görünmeyen mantar sporları sağlığı tehdit edebilir. Ayrıca soğanın kabukları bazen toprak ve küçük böcekleri barındırabilir. Bu da hijyen açısından risk taşır.
Soğanın dış kabuğunu soymadan önce suyun altında hafifçe ovarak yıkamak, üstündeki kir ve kimyasalları temizlemeye yardımcı olur. Daha etkili bir temizlik için, soğanı birkaç dakika sirkeli veya tuzlu su içerisinde bekletebilirsiniz. Eğer soğanların kabuğu sertse fırçalayabilirsiniz.
Bazı kişiler, soğanı yıkamanın raf ömrünü kısaltabileceğini düşünüyor. Ancak doğru şekilde yıkanıp kurutulan soğanlarda herhangi bir bozulma yaşanmaz. Önemli olan, yıkandıktan sonra hemen tüketmek veya kuru bir ortamda muhafaza etmektir.
Diyetisyen Trista Best'e göre soğanın dış katmanı, yenilebilir iç kısmını doğal olarak koruyor. Böylece koruyucu dış katmanını yıkamak istemediğinizde çıkarabilirsiniz. Yani pişirme yüzeylerine temas ettirmemeniz yeterli.