Milliyet AnasayfaMilliyet AnasayfaPembenar
  • Astroloji
  • Sağlık
  • Güzellik
  • Yazarlar
    Menü
    Giriş
    MİLLİYET ANA SAYFA
    • Astroloji
    • Sağlık
    • Güzellik
    • Yazarlar
    Gündem
    Dünya
    Ekonomi
    UzmanPara
    AnasayfaBorsaDövizAltın
    Skorer
    AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
    Cadde
    Pembenar
    Yazarlar
    Milliyet Tv
    Astroloji
    Teknoloji
    Seçim Sonuçları
    Son Depremler
    Tümü
    Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
    Resmi İlanlar
    Bize Ulaşın
    KünyeReklamÜyelik
    • Twitter icon
    • Instagram icon
    • Youtube icon
    • Tiktok icon
    © Copyright 2025 Milliyet.com.tr | Giriş Yaptığınız taktirde kullanım koşullarını ve gizlilik politikasını kabul etmiş olursunuz.
    Son Dakika Haberler
    Püf NoktasıSon kullanma tarihi geçse de kullanın! 3 faktöre dikkat: Eritip 10 dakika bekletin
    • Paylaş:
    • Twitter icon
    HaberlerPüf Noktası Haberleri

    Son kullanma tarihi geçse de kullanın! 3 faktöre dikkat: Eritip 10 dakika bekletin

    02.03.2025 - 13:23 | Son Güncellenme: 02.03.2025 - 13:49

    #Ekmek#Hamur#Fırın#Taze Tutma#Mutfak#İpuçları#Yöntemler
    TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
    TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

    Hamurun kabarmasına yardımcı olan ve kabarık, lezzetli ekmekleri ve hamur işlerini yaratan sihirli dokunuşu sağlayan maya, fırıncılıkta önemlidir. İster deneyimli bir fırıncı ister mutfakta acemi olun, mayanın nasıl doğru bir şekilde saklanacağını anlamak, gücünü korumak ve başarılı pişirme sonuçları elde etmek öğrenmeniz gereken ilk detay olmalı. Haberimizde, yaş mayayı saklamak için en iyi yolları anlattık.

    1/11Son kullanma tarihi geçse de kullanın 3 faktöre dikkat: Eritip 10 dakika bekletin

    Yanlış saklama, maya aktivitesinin kaybolmasına yol açabilir. Mayanın sınırlı bir raf ömrü vardır ve canlılığı zaman geçtikçe azalır. Ambalaj üzerinde yazılı olan son kullanma tarihi, garantili maya aktivitesi süresini gösterir. Uygun depolama ile maya genellikle son kullanma tarihinden sonra da kullanılabilir. Mayanın kalitesini korumak için, depolanmasını etkileyebilecek bazı faktörleri göz önünde bulundurmak önemli. Bu faktörler 3 tanedir.

    2/111. SICAKLIK

    1. SICAKLIK

    Sıcaklık, maya depolamada hayatidir. Maya hem aşırı sıcak hem de aşırı soğuk ortamlara karşı hassastır. Yüksek sıcaklıklar maya hücrelerini öldürerek etkisiz hale getirir. Aşırı düşük sıcaklıklar da mayanın hareketsiz kalmasına neden olarak aktivitesini azaltır. Doğru sıcaklığı korumak mayanın uzun ömürlü olması için önemlidir.

    3/112. NEM

    2. NEM

    Nem, mayayı saklarken göz önünde bulundurulması gereken diğer önemli faktördür. Aşırı nem küf ve bakteri oluşumuna yol açabilir. Mayayı kuru ve her türlü nem kaynağından uzak tutmak önemli. Mayayı buzdolabı kapısı veya lavabonun yanı gibi yüksek nemli alanlardan uzakta saklanmalıdır.

    4/113. HAVAYA MARUZ KALMASIN

    3. HAVAYA MARUZ KALMASIN

    Maya oksijen ve ışığa karşı da hassastır. Hava ve ışığa maruz kalması, mayanın bozulmasını hızlandırır. Mayayı ışığı engelleyen hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Uygun contaları olmayan şeffaf plastik torbalar veya cam kaplar kullanmaktan kaçınmalısınız. Opak kapları tercih etmek veya mayayı kullanıma hazır olana kadar orijinal vakumlu ambalajında saklamak daha doğru olacaktır.

    5/11MAYA NASIL TAZE TUTULUR

    MAYA NASIL TAZE TUTULUR?

    Mayayı saklamak için özel olarak tasarlanmış bir kap seçmelisiniz. Güvenli bir kapağı olan plastik veya camdan yapılmış hava geçirmez kaplar doğru seçim olacaktır. Kabın temiz, kuru olduğundan ve mayaya geçebilecek herhangi bir kalıntı ve koku içermediğinden emin olmalısınız.

    6/11Son kullanma tarihi geçse de kullanın 3 faktöre dikkat: Eritip 10 dakika bekletin

    Soğutma veya dondurma işlemi mayanın raf ömrünü önemli ölçüde uzatır. Mayayı birkaç hafta içinde kullanmayı planlıyorsanız, soğutma yeterli olur. Maya kabını buzdolabının ana bölmesine, dondurucunun dondurucu sıcaklıklarından uzağa yerleştirmelisiniz. Uzun süreli saklamak içinse dondurmak en iyi seçenektir. Mayayı hava geçirmez bir kaba aktarıp, tarihle etiketleyin ve dondurucuya yerleştirin. Dondurulmuş maya 6 ay veya daha uzun süre dayanabilir.

    7/11Son kullanma tarihi geçse de kullanın 3 faktöre dikkat: Eritip 10 dakika bekletin

    Bazı durumlarda, son kullanma tarihi geçmiş maya bulabilirsiniz. Ancak bu, tüm umutlar kaybolmuş demek değildir. Son kullanma tarihi geçmiş mayanın canlılığını kontrol etmek ve mümkünse canlandırmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

    8/11Son kullanma tarihi geçse de kullanın 3 faktöre dikkat: Eritip 10 dakika bekletin

    Kullanmadan önce maya ambalajının üzerindeki son kullanma tarihini kontrol edin. Maya genellikle son kullanma tarihinden sonra da canlı kalabilir. En iyi sonuçlar için taze maya kullanmak daha doğru olacaktır.

    9/11Son kullanma tarihi geçse de kullanın 3 faktöre dikkat: Eritip 10 dakika bekletin

    Yaş mayanızın hala aktif olup olmadığını belirlemek için basit bir canlılık testi yapabilirsiniz. Bir çay kaşığı şekeri, yarım bardak ılık suda eritin ve mayayı üzerine serpin. Hafifçe karıştırın ve 10 dakika bekletin. Maya köpüklü ve kabarcıklı hale gelirse, hala canlı demektir. Ancak, köpük yoksa veya çok az aktivite varsa, mayayı atıp yenilerini kullanmak gerekir.

    10/11Son kullanma tarihi geçse de kullanın 3 faktöre dikkat: Eritip 10 dakika bekletin

    Mayanın uygun şekilde saklanması, tazeliğini ve pişirme işlemindeki etkinliğini korumak için çok önemli bir noktadır. Sıcaklık, nem, hava ve ışığa maruz kalma gibi faktörleri göz önünde bulundurarak, doğru kabı seçmeli, soğutma veya dondurma işlemi ya da kabı mühürleme ve etiketleme gibi en iyi uygulamaları takip edebilirsiniz. Bu şekilde mayanın raf ömrünü uzatabilir ve başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz.

    11/11Son kullanma tarihi geçse de kullanın 3 faktöre dikkat: Eritip 10 dakika bekletin

    Mayanın canlılığını kontrol etmeyi ve son kullanma tarihi geçmiş maya kullanmak veya yanlış kaplarda saklamak gibi yaygın hatalardan kaçınmalısınız. Bu adımlardan sonra unlu mamüllerinizde yaş mayanın tüm faydalarından yararlanabilirsiniz.

    EN ÇOK OKUNANLAR
    Yanlış vakitte atılırsa mahveder Kurtarıcı tüyo: Ete de sebzeye de başka tuz olsun
    Yanlış vakitte atılırsa mahveder! Kurtarıcı tüyo: Ete de sebzeye de başka tuz olsun
    Yaz içeceği değil, temizlik sihri Buzlu limonla musluklar parlıyor, kirece son
    Yaz içeceği değil, temizlik sihri! Buzlu limonla musluklar parlıyor, kirece son
    Çorbalara un yerine ekleniyormuş Lezzet, kıvam ve protein bir arada
    Çorbalara un yerine ekleniyormuş! Lezzet, kıvam ve protein bir arada
    Tadı akıllara zarar Somonun böyle piştiğini kimse bilmiyor, sofralar şenlenecek
    Tadı akıllara zarar! Somonun böyle piştiğini kimse bilmiyor, sofralar şenlenecek
    Yazarlar
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirHavuz suyundaki klorun diş ve diş etlerine etkisi
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin12 - 18 Mayıs haftası burç yorumları! 'Gizli saklı ne varsa ortaya çıkabilir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş sıkma probleminden kurtulmanın 4 yolu
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin5-11 Mayıs haftalık burç yorumları: En güçlü frekansta yaşanacak bir buluşma
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan DoktoroğluGökyüzünde Mayıs ayı: Cesaret sınanıyor, yeni dönemin kapıları aralanıyor
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşHayatına alan aç: Bazen tutmamak da gelişimdir
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu21 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Boğa yeniayı ile köklere dönüş
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin21–27 Nisan 2025 haftası burç yorumları: 'Bazen sallanmak, sağlamlaştığını fark etmek içindir'
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş beyazlığını korumanın 3 doğal yolu
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi Keleş
    Kişisel Gelişim Dersleri Eğitmeni Sevgi KeleşZihinsel dayanıklık: Zorluklarla başa çıkma gücümüz
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu14 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kadersel rotada netleşme zamanı
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirSabah ağız kokusunun 7 nedeni ve çözüm yolları
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta astroloji bize ne diyor? 'Kararınızı net olarak verin'
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç Sevin13 Nisan terazi dolunayı! Denge geliyor: Burçları nasıl etkileyecek?
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu7 Nisan Haftası Astroloji Yorumu: Kırılmadan güçlenmek
    Dt. Pertev Kökdemir
    Dt. Pertev KökdemirDiş ipi mi, ağız duşu mu? Hangisini tercih etmelisiniz?
    Duygu Sevinç Sevin
    Duygu Sevinç SevinBu hafta değişim haftası! 'Yaşamın iplerini kendi elinize alın'
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu
    Astrolog Aslıhan Doktoroğlu31 Mart Haftası burç yorumları: Derin bağlar ve şans kapıları
    İlgili Haberler
    Gupse Özaydan kızı Jan Asya ile yeni kare Pembe mi olmalı canım
    Gupse Özay'dan kızı Jan Asya ile yeni kare! 'Pembe mi olmalı canım?'
    Hande Erçeli daha önce böyle görmediniz Bu kez kırmızılar içerisinde, ortalığı yaktı geçti
    Hande Erçel'i daha önce böyle görmediniz! Bu kez kırmızılar içerisinde, ortalığı yaktı geçti
    Aşkta hüsran yaşamıştı Baküye giden Nesrin Cavadzadeden yatak pozları
    Aşkta hüsran yaşamıştı! Bakü'ye giden Nesrin Cavadzade'den yatak pozları
    Hafsanur Sancaktutan sezonu açtı Bikinili paylaşım geldi fit vücudu dikkat çekti
    Hafsanur Sancaktutan sezonu açtı! Bikinili paylaşım geldi fit vücudu dikkat çekti

    YAZARLAR

    ASTROLOJİ

    • Günlük Burç Yorumları
    • Aylık Burç Yorumları
    • Haftalık Burç Yorumları
    • Yıllık Burç Yorumları
    • Burç Özellikleri (2025)
    • Daha Fazla
      • Koç Burcu 2025
      • Boğa Burcu 2025
      • İkizler Burcu 2025
      • Aslan Burcu 2025
      • Başak Burcu 2025
      • Yengeç Burcu 2025
      • Terazi Burcu 2025
      • Akrep Burcu 2025
      • Yay Burcu 2023
      • Oğlak Burcu 2025
      • Kova Burcu 2025
      • Balık Burcu 2025
      • Burçlar
      • Yükselen Burç Hesaplama
      • Aşk Uyumu

    MODA

    • Stil
    • Ayakkabı
    • Aksesuar
    • Bugün Ne Giysem

    DİYET

    • Sağlıklı Beslenme
    • Diyetler
    • Egzersizler

    GÜZELLİK

    • Cilt Bakımı
    • Saç Bakımı
    • El ve Ayak Bakımı
    • Makyaj
    • Estetik

    İLİŞKİLER

    • Aşk
    • Evlilik
    • Cinsellik
    • Ayrılık

    AİLE

    • Hamilelik Hazırlığı
    • Hamilelik
    • Doğum
    • Doğum Sonrası
    • Bebek
    • Daha Fazla
      • Çocuk
      • Ergenlik
      • Gebelik Hesaplama

    DEKORASYON

    • Salon
    • Mutfak
    • Yemek Odası
    • Yatak Odası
    • Banyo
    • Daha Fazla
      • Dış Mekan
      • Kendin Yap (DIY)

    SAĞLIK

    • Kadın Sağlığı
    • Erkek Sağlığı
    • Çocuk Sağlığı
    • Cinsel Sağlık
    • Ruh Sağlığı
    • Daha Fazla
      • Alternatif Tıp
      • Genel Sağlık

    YAŞAM

    • Evcil Hayvan
    • Püf Noktası
    • Seyahat-Tatil
    • Editörün Seçtikleri
    • Rüya Tabirleri

    YEMEK

    • Çorba Tarifleri
    • Et Yemekleri
    • Hamur İşi
    • Zeytinyağlılar-Sebzeler
    • Tatlı Tarifleri
    • Daha Fazla
      • İçecekler
      • Salatalar-Mezeler
      • Diyet Tarifler
      • Yöresel Lezzetler
      • Bugün Ne Pişirsem

    PEMBENAR TV

    • Çocuk
    • Yemek
    • Sağlık
    • Diyet
    • Güzellik
    • Daha Fazla
      • İlişkiler
      • Başaran Kadın
      • Püf Noktası
      • Alternatif Tıp
      • Evcil Dostlar
      • Yaşam
      • Hukuk
      • Dini Sohbetler
      • Hakan Kırkoğlu İle Astroloji
      • Aysun Düz İle Pilates
      • Op. Dr. Gökçe Mık İle Ortopedi
      • Sevil Eskicioğlu İle Yaşam Koçluğu
      • Mustafa Altay ile Saça Dair
    BİZİ TAKİP EDİN
    UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ

    Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi http://milliyet.com.tr ; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez. Kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

    © 2025 Milliyet.com.tr
    • • Künye
    • • İletişim
    • • Kişisel Verilerin Korunması
    • • Reklam
    • • Arşiv
    • • Üyelik
    milliyet logo